Потужні імунні та противірусні властивості бузини
Потужні імунні та противірусні властивості бузини
Автор статті: доктор Ніколь Крейвен
У цій статті:
- Що являє собою бузина?
- Властивості, які зміцнюють імунітет
- Користь для органів дихання
- Оптимізуйте прийом добавок
- Дозування
Що являє собою бузина?
Бузина — це темно-фіолетова ягода дерева Самбук, яке в народі ще називають пищальником. Ягоди цієї рослини протягом тисяч років використовувалися для лікування вірусних інфекцій верхніх дихальних шляхів, таких як грип. Батько медицини Гіппократ називав бузину своєї «аптечкою».
У фольклорі та історії бузина постає як щось набагато більше, ніж просто плодоносить дерево. В Північній Європі існувала давня кельтська традиція шанування бузини, згідно з якою цю ягоду плекали як дар богині «праматері», що жила, як тоді вважали, всередині рослини. В Шотландії та Ірландії вважалося, що дерева бузини захищають ліси і людей, які про них піклуються. Їх садили по всій Північній Європі, щоб захистити землю, сади, ферми і вдома.
Перенесіться на століття вперед у наш нинішній світ: це родюче рослина є в більшості, якщо не у всіх країнах світу і раніше використовується в лікувальних цілях. Його можна помітити в первозданному дикому вигляді на необлагороженных ділянках землі, наприклад, на узбіччях доріг або біля великих цементних ціликів.
Здатність бузини зміцнювати імунітет
Квіти і ягоди бузини використовуються по всьому світу, щоб допомогти полегшити дискомфорт від нежитю і кашлю і для зміцнення імунної системи.
Ягоди виглядають оманливе: здаються солодкими і соковитими на дереві, але з куща їх їсти не можна. У деяких випадках, якщо не дати їм дозріти, вони можуть бути отруйними. Кулінарна обробка бузини знімає будь-які токсичні властивості, роблячи ягоду їстівної.
При нагріванні ці напівсолодкі ягоди стають цілющими. Вони не тільки багаті антиоксидантами, такими як вітамін С, але і володіють антимікробними властивостями, які підвищують імунітет. Найбільш важливою особливістю рослини є наявність сполук, які фізично блокують проникнення респіраторних вірусів в клітини людського організму.
Значні дані свідчать про прямий протигрипозної антивірусної активності бузини. Бузина блокує рецептори клітин, які вірус грипу використовує для прикріплення і атаки. Дослідження на тваринах показують, що бузина, ймовірно, найбільш ефективна для профілактики і при ранньому зараженні респіраторними вірусами. З цієї причини в сім'ях з холистическим поглядом на світ з настанням осені починають щодня приймати добавки з бузини для профілактики грипу та інших вірусних респіраторних захворювань.
Проти штаму грипу H1N1 сироп бузини показує ефективність, порівнянну з Таміфлю. Будучи антиоксидантом, бузина допомагає очищати і видаляти залишки вірусних частинок, які проникають в клітини і викликають дисфункцію. Це сміття також називається вільними радикалами і може викликати такі симптоми, як лихоманка, кашель і біль.
Вірусні респіраторні інфекції та бузина
Інститут функціональної медицини (IFM) підтримує використання добавки з бузини для профілактики респіраторних вірусів в цьому сезоні і респіраторної та імунної підтримки на ранньому етапі після зараження. IFM представив докладний і зручне керівництво з природної терапії респіраторного вірусу, який включає в себе відомості про підтримують властивості, застосування, безпеки та дозуванні бузини.
Деякі клініцисти висловили сумнів у використанні бузини під час більш серйозних вірусних інфекцій легенів через можливість погіршення симптомів, провокування запального процесу, званого «цитокиновым штормом». Цитокіни — це запальні молекули, що вивільняються, щоб допомогти організму боротися з чужорідним загарбником, але при швидкому вивільнення цей «штормовий патерн» може викликати погіршення респіраторних симптомів і, можливо, респіраторний дистрес.
Лише одне дослідження комерційно приготовленої бузини, яка, можливо, мала забруднювачі, показало можливий ризик індукування цитокинового шторму. Однак інші дослідження правильно приготовлених добавок з бузини показали противірусну користь і відсутність доказів індукування цього процесу. IFM заявляє: «ці дані припускають, що вкрай малоймовірно, що споживання правильно приготовлених продуктів з бузини (з ягід або квітів) сприятиме несприятливого результату, пов'язаного з перевиробництвом цитокінів».
Як оптимізувати прийом добавок з бузини
Бузину для профілактики грипоподібних захворювань у сезон грипу та застуди приймають щодня. Вона доповнює протигрипозний ефект вітаміну D3. Для груп з більш високим ризиком розвитку ускладнень від грипоподібних захворювань (таких як астма, алергія або інші аутоімунні та респіраторні захворювання) прийом сиропу бузини протягом усього сезону грипу в якості профілактики, ймовірно, підвищить імунітет. Високий профіль безпеки цієї лікарської рослини дозволяє здоровим дітям і дорослим приймати її, щоб залишатися здоровими восени і взимку, коли безліч грипоподібних вірусів можуть представляти загрозу.
У продажу є різноманітні продукти на основі бузини, але найчастіше зустрічаються препарати у формі сиропу або в капсулах. Для дітей молодшого віку і людей, які не ковтають таблетки, рідка форма є хорошим варіантом; однак слід дотримуватися обережності, так як багато продуктів мають високий вміст цукру. Цукор активно провокує запалення та знижує імунну силу, протилежну бажаного результату від прийому бузини.
Давати сироп бузини з низьким вмістом цукру можна дітям з шести місяців, а деякі люди використовували цей продукт навіть у дітей молодшого віку. Деякі виробники використовують місцевий мед у якості доданого цукру, що дає препарату антиалергенне перевагу. Однак Американська академія педіатрії радить не давати мед дітям у віці до одного року.
Оптимальний прийом бузини в концентрованому рідкому вигляді з двома грамами цукру на порцію або менше. Всі продукти з бузини повинні бути органічними щоб уникнути попадання в організм пестицидів. Бузина найкращої якості збирається в дикій природі. Бузина плодоносить у дикій природі без втручання людини до збору врожаю і збирається з обережністю в кращу фазу зростання, при оптимальній кількості сонячного світла. При цьому відбирається лише невелика частина плодів рослини. При таких умовах низького стресу ягоди дикого врожаю, ймовірно, будуть більш насиченими живильними речовинами, багаті антиоксидантами і енергетично цілющими.
Дозування бузини
Дозування бузини для дітей старшого віку і дорослих з активним вірусним захворюванням може досягати двох капсул чотири рази в день в залежності від продукту і концентрації. Для дітей у віці до чотирьох років типова доза рідини під час симптоматичного захворювання становить 1 чайну ложку чотири рази в день, а для дітей старшого віку та дорослих — дві чайні ложки чотири рази на день.
В якості профілактичного засобу бузину зазвичай приймають щодня по 1-2 чайні ложки або по одній капсулі, також в залежності від концентрації продукту. IFM рекомендує стандартну дорослу дозу 500 мг перорально кожен день (стандарту USP 17% антоціанозидів), тому приймайте кількість капсул або чайних ложок, яке корелює з цієї дозуванням.
Зараз саме час поповнити запаси осінніх імуностимулюючих засобів, тому не забувайте про противірусних переваги добавок з бузини для вас і вашої родини.
Джерела:
Medical Herbalism: The science principles and practices of herbal medicine. Hoffmann, David. Rochester, Vt.: Healing Arts Press, 2003.
Kinoshita E, Hayashi K, Katayama H, Hayashi T, Obata A. Anti-influenza virus effects of квіти juice and its fractions. Biosci Biotechnol Biochem. 2012;76(9):1633-1638.
Roschek B Jr, Fink RC, McMichael MD, Li D, Alberte RS. Квіти flavonoids bind to and prevent H1N1 infection in vitro. Phytochemistry. 2009;70(10):1255-1261.
Barak V, Halperin T, Kalickman, I. The effect of Sambucol, a black квіти-based, natural product, on the production of human cytokines: I. Inflammatory cytokines. Eur Cytokine Netw. 2001;12(2):290-296.
Ramani T, Auletta CS, Weinstock D, et al. Cytokines: The good, the bad, and the deadly. Int J Toxicol. 2015;34(4):355-365.
University of Sydney. (2019, April 23). Квіти compounds could help minimize flu symptoms, study suggests. ScienceDaily. Retrieved October 15, 2020, from www.sciencedaily.com/releases/2019/04/190423133644.htm